Радиацията на морското дъно е 6,5 повече от тази, опустошила Хирошима

...
Радиацията на морското дъно е 6,5 повече от тази, опустошила Хирошима
Коментари Харесай

Гробище на руски ядрени подводници цъка като воден “Чернобил”

Радиацията на морското дъно е 6,5 повече от тази, опустошила Хирошима
Ядрено злополучие - воден “Чернобил ” със закъснител, дебне света в ледените води северно от Русия, където десетки атомни подводници гният под морската повърхнина, предизвестяват специалисти. В Карско и Баренцово море хиляди тонове нуклеарни боклуци, еквивалентни на 6,5 пъти радиацията от Хирошима, лежат в сковано от мраз гробище, постепенно отделяйки смъртоносното си излъчване, пишат английски медии. 

Опасните боклуци заразяват морските жители, доста от които са обект на деен лов на риба, както и петролните полета, трансформирайки района в бомба, която заплашва да избухне в неустановен миг. Според Йари Вилен, някогашен финландски министър на външната търговия и европейските въпроси, “това е ужасяващо завещание от Съюз на съветските социалистически републики, оставено на дъното на океана ”.

Над 18  000 разнообразни обекта лежат под водата, измежду които 14 нуклеарни реактора и 19 плавателни съда,  открива представен от Би Би Си разбор, осъществен от консорциум с присъединяване на английската компания за нуклеарна сигурност “Нувия ”. Отпадъците от стронций от една подводница – “Комсомолец ”, надвишават 1 млн. пъти нормите за сигурност, установява норвежко проучване от 2019 година

Някои от излъчващите радиация потопени оръжия се намират едвам на към 30-35 м дълбочина, което ги прави доста рискови за хората. Старите реактори са цялостни и съгласно специалистите не е надалеч времето, когато те ще стартират да изливат големи количества радиация във водата. Някои не изключват мощната централизация на нуклеарните пръти на някои от подводниците да провокират подводна детонация, която да докара до събитие, сходно на гърмежа в Хирошима. “Не можем да оставим тези реактори просто да си лежат там. Знаем, че скоро те ще изтърван радионуклиди ”, споделя Томас Нилсен от норвежката организация “Барентс Обзървър ”. Според него това е предстоящ “Чернобил ”.

През 1993 година президентът Борис Елцин поръчва отчет, чиито заключения са, че ситуацията е сериозно. Независимо от последващите отчети и признанията на Русия, че е потопила там известно количество нуклеарни боклуци, тя продължава да отхвърля високата им радиоактивност. Това опонира на Лондонската спогодба от 1983 година, която Москва е приела да съблюдава.

Специалистите са на мнение, че Карско море е на ръба на “неконтролирано нуклеарно събитие ”, защото редица от излезлите от приложимост реактори към момента съдържат пръти с нуклеарно гориво.

Една от подводниците - К-159, лежи с цялостни и незапечатани реактори, открити за естествените стихии, и пръска радиация в морските води. К-159 е на въоръжение в Северния съветски флот от 1962 до 1989 година До 2003 година се намира в пункт за краткотрайно бранене. Потъва през нощта на 30 август 2003 година покрай остров Килдин в южната част на Баренцово море, близо до Колския полуостров. Инцидентът става, до момента в който подводницата пътува за утилизация в завода “Нерпа ” в град Снежногорск. Загиват 9 души. Командирът дава заповед на екипажа да се изтегля при потъването, само че единствено 3-ма души съумяват да излязат, само че и от тях оцелява единствено един. При потъването си подводницата изхвърля 800 кг изразходвано нуклеарно гориво в морето

Няколко пъти съветското управление разисква въпроса за нейното изваждане, само че то непрестанно се отсрочва. През 2014 година съветски и норвежки учени вършат подводен оглед. Тогава не е засечено покачване на равнищата на радиация и се стига до заключението, че тя може да продължи да лежи на дъното на Баренцово море още 20 година Експертите от института “Курчатов ” тогава заключават, че радиоактивно замърсяване може да се случи “след 30 година при най-хубавия сюжет и след 10 година при най-лошия ”, като в околната среда ще бъдат изхвърлени изотопи като цезий 137, стронций 90 и други По-късно норвежката изследователка Хилде Елизе Хелдал открива, че в случай че целият материал от реакторите на К-159 бъде освободен посредством еднократен пулсов разряд, наличието на стронций-137 в треската в Източно Баренцово море, която е обект на всеобщ лов на риба, ще се усили над 100 пъти. Според Европейска комисия всяка възбрана на риболова в Баренцово и Карско море ще коства на стопанските системи на Норвегия и Русия по 120 млн. евро месечно.

Друга от лежащите на дъното подводници е фамозната К-27, наричана “златната рибка ” поради голямата си цена. Тя е единственият транспортен съд, употребяващ течен метал като топлоносител, само че поради пробните реактори постоянно става жертва на повреди. Именно заради това неофициалното ѝ название е Нагасаки ”. При една такава повреда през май 1968 година 9 души от екипажа умират след съдбовно радиационно облъчване. Всички останали членове развиват остра лъчева болест. През септември 1982 година К-27 е потопена в Карско море край крайбрежието на архипелага Нова земя.

Русия неведнъж афишира, че ще опита да извади двете подводници, само че това ще отнеме доста време и ще коства необикновено скъпо. Финландия също има план, в който са привлечени Норвегия, Исландия, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия и Русия. Той планува да бъдат извадени най-опасните радиоактивни елементи на потъналите съдове, за което ще се наложи да бъдат изхарчени минимум 250 млн. евро. Проектът е спрян поради войната в Украйна, а Москва напусна руско-норвежката комисия за нуклеарна сигурност, като това зачерта опитите за прогрес в прочистването на Арктика от рисковите материали.

Още една съветска нуклеарна подводница лежи на 350 км от норвежките крайбрежия – К-278 “Комсомолец ”. По време на студената война тя е измежду най-модерните кораби на въоръжение в съветския флот и държи абсолютния връх по дълбочина на гмуркането – 1027 м. Потъва в Норвежко море поради пожар на борда през 1989 година Загиват 42-ма членове на екипажа, оцеляват 27. На борда с изключение на заредения с гориво реактор и до момента продължава да има и 2 торпеда с нуклеарни бойни глави, които корозират. 

Подводницата лежи на дълбочина от 1670 м, сподели норвежко проучване от 2019 година Именно при него една от пробите, взета покрай корпуса, демонстрира равнища, близо 1 млн. пъти над нормата, а други две проби – 100 000 пъти. Според специалистите за момента поради огромната дълбочина, както и бързото разнасяне на радиацията в огромните водни пространства, за популацията на Норвегия няма опасност, само че евентуалната заплаха остава. Още през 1994 година задача до подводницата открива приключване на плутоний

През 1996 година пукнатините в корпуса са запечатани, с цел да може подводницата да не провокира нуклеарен случай до 2015-2025 година Всяка година норвежките управляващи вземат проби от водите в региона на потъването, изследват и рибните пасажи.

За момента опитите за изваждане на “Комсомолец ” като цяло или най-малко на радиоактивните ѝ елементи остават без триумф. Всъщност учени настояват, че изваждането ѝ може да провокира по-голямо злополучие, в случай че радиацията случайно се освободи покрай повърхността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР